Hírek

Először adták át a “Diáksportért Díj Krajcs Gábor Emlékére” díjat

Idén a Széchenyi Piros Általános iskola tornatermében köszöntötték Szolnok város kiváló sportolóit, diákolimpiai bajnokait, edzőiket és testnevelőiket. Az ünnepségen most először adták át a fiatalon elhunyt, kiváló sportoló emlékére alapított Krajcs Gábor díjat is, melyet Gönczöl Ferenc, Gábor egykori edzője vehetett át.

A Szandaszőlős Diáksportjáért Alapítvány Krajcs Gábor Emlékére az előző évben létrehozta a – Diáksportért Díj Krajcs Gábor emlékére – díjat, amely kiemeli és támogatja a szolnoki, és ezen belül a szandaszőlősi fiatalok sportútját, sportcéljainak elérését támogató edzőket és nevelőket.

Az alapítvány célja a Szolnok-Szandaszőlős sportolni vágyó fiataljainak egészséges életmódra nevelése, a diák- és ifjúsági sport versenyszerű és amatőr módon történő gyakorlása révén – valamint a sport, elsősorban a labdarúgás számára utánpótlás nevelés támogatása, az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek megvalósításának elősegítése.

Első alkalommal egy olyan személy veheti át a díjat, akinek nem mindennapi életútja tette lehetővé, hogy elnyerje ezt a megtiszteltetést:

Gönczöl Ferenc 1974-ben alapító tagja volt a Szent István labdarúgó csapatának, ahol később sokszoros válogatott játékosok is nevelkedtek. Később az egycsoportos NB II Szolnoki MÁV labdarúgója lett, majd játszott a Honvéd Köteles SE, az időközben fuzionált Szolnoki MÁV-MTE együttesekben. 1980-ban a Szolnoki Cukorgyár megyei I. osztályú csapatához igazolt, ahol hat sikeres évet töltött el.

Edzői pályafutása 1987 őszén kezdődött a Szandaszőlősi Általános Iskolában, ahol gyermekeknek igyekezett a korábban megszerzett tudását, tapasztalatát átadni. Négy évvel később az iskola Szolnokon és a megyében is az elsők között csatlakozott a Góliát FC országos hálózatához. 1993-ban csapata bejutott az országos döntőbe, és a bajnokságot a budapesti Népstadion centerpályáján meg is nyerte a Debreceni Olasz Focisuli gárdájával szemben. Hamarosan elvégezte a sportoktatói tanfolyamot, megszerezte az UEFA „B” licencet. 1995-ben a Szandaszőlősi Általános Iskola melletti, akkor még elhanyagolt területen példás társadalmi összefogással labdarúgópálya építését kezdeményezte. Munkájáért a „Magyar Labdarúgásért” elismerés ezüst fokozatát vehette át az MLSZ akkori elnökétől, Kovács Attilától.

1999-ben a III. korcsoportban, egy évvel később a II. korcsoportban országos diákolimpiai bajnoki címet nyert csapatával. 2003-ban alapító tagja, majd elnöke volt a Szanda Focisuli Utánpótlás-nevelő Egyesületnek, amely mára térségi szinten az egyik legsikeresebb utánpótlás-nevelő

műhellyé nőtte ki magát. Gönczöl Ferenc az MLSZ Bozsik Intézményi Programjának körzeti szervezői feladatkörét is ellátja.

Jelenleg több mint száz 7-17 éves utánpótlás korú labdarúgó fiatal képzését szervezi, és szakmai vezetőként a velük foglalkozó edzőket irányítja. 2011. január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen Szolnok Város Sportjáért elismerő kitüntetést kapott Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatától.

Nem utolsó sorban Gönczöl Ferenc első tanítványai között szerepelt a labdarúgást gyerekként és felnőttként nagyon szerető, tehetséges utánpótlás sportoló Krajcs Gábor. Gábor tagja volt annak a focicsapatnak, mely 1999. évben Gönczöl Ferenc irányításával országos diákolimpiát nyert.