Emléktorna

Második alkalommal rendezik meg a Krajcs Gábor emléktornát

Az alapítványt a fiatalon, 31 éves korában elhunyt sportember emlékének megőrzése és méltó ápolása céljából 2018. évben hozták létre szülei. Céljuk, Krajcs Gábor hagyatékából szülőhelye és lakhelye Szolnok és kiemelten Szandaszőlős sportolni vágyó fiataljainak egészséges életmódra nevelése, a diák- és ifjúsági sport versenyszerű és amatőr módon történő gyakorlása révén. További cél a sport, elsősorban a labdarúgás számára utánpótlás nevelés támogatása, az ehhez szükséges személyi és tárgyi feltételek megvalósításának elősegítése, a tehetséges fiatal – elsősorban szandaszőlősi – sportolók tehetséggondozása, anyagi támogatása.

Az alapítvány céljának megvalósítása érdekében az alábbi alapcél szerinti tevékenységeket végzi:

· A Szandaszőlősi Általános Iskolával együttműködve a kuratórium által kiválasztott szandaszőlősi fiatal, tehetséges sportolókat az alapítvány támogatja, részükre anyagi, szakmai segítséget, támogatást nyújt. Első alkalommal az alapítvány kuratóriuma 2019. januárjában Zsemlye Andor 4. c osztályos tanuló részére ítélt oda a havi 15000.- Ft-os sportolói- tanulói ösztöndíjat.

· A diáksport területén kiemelkedő szakmai tevékenységet végzők elismerésére a “Diáksportért Díj Krajcs Gábor Emlékére” díjat hoz létre, amely annak a személynek vagy közösségnek adományozható, aki Szolnok város diák- és ifjúsági sport életében kiemelkedő tevékenységet végez vagy végzett, a diákok sportpályafutásának elindításában, a sportra, ezen keresztül az egészséges életmódra nevelés terén közösségépítő munkájával példát mutat vagy mutatott.

· Hagyományteremtő jelleggel évente “Krajcs Gábor Emléktorna” elnevezésű sportrendezvényt szervez és támogat, amely immáron második alkalommal kerül megrendezésre.

Az emléktornát hagyományteremtő szándékkal első alkalommal 2018. szeptemberében rendezte a Szandai Focisuli SE, egykori labdarúgója Krajcs Gábor emléke előtt tisztelegve. Gábor gyermekkorától kezdve sportolt, rúgta a labdát, és csapatával rendre a dobogó legfelső fokára állhatott. A róla elnevezett labdarúgó tornán emlékeztek a sportszerető fiatalemberre. Edzők, focisták, közéleti személyek, testvére és a szülők álltak megrendülten a megnyitón. “Azt is tudjuk, hogy szülőként elveszteni egy gyermeket feldolgozhatatlan, és ilyenkor belőlünk is meghal valami.” – mondta a megnyitón Gábor volt iskolaigazgatója, a térség országgyűlési képviselője Dr. Kállai Mária.

Szalay Ferenc Szolnok polgármestere a sport és a tanulás együttes fontosságára hívta fel a figyelmet. “Nagyon fontosnak gondolom, hogy tudjátok, hogy a munka határozza meg az életeteket. Nem csak a fociban, a tanulásban is. Aki elhiszi, hogy a fejében nem kell soknak lenni, hogy a lábában sok legyen, az téved.” – mondta a megnyitón Szalay Ferenc polgármester.

Több, mint száz ifjú sportoló lépett pályára a megyei és megyén túli csapatok színeiben. A rendezvényt szervező Szandai Focisuli SE egykori, Krajcs Gáborral együtt focizó játékosai az elsők között rúghatták a labdát.

Bár a tornát Krajcs Gábor emlékére szervezték, a főszerep mégiscsak a labdarúgásé és a gyermekeké volt, akik talán játék közben is megértették: Gábor élete példa lehet számukra is, akinél a sport és tanulás együtt jelentette a mindennapokat, és együtt hozták meg a sikereket a pályán és az életben egyaránt.

Hegmanné Nemes Sára
kuratóriumi elnök